Recept som skapas av maskininlärning

Förra året jobbade jag på en av Sveriges största recept webbplatser i syfte att bibehålla men också växa den organiska trafiken till receptsidorna.

Därför lyfte jag på ögonbrynet när jag såg att Google experimenterar med AI skapade recept.

Recept är en perfekt källa för AI/maskininlärning att lära sig ifrån framförallt för att det finns hundratusentals recept på olika webbplatser. Utifrån dessa recept kan sedan modellen peka ut vad som gör ett bra recept bra samt vad som klassificerar ett recept som ett bröd eller en kaka till exempel. I ett framtida scenario är det inte helt otänkbart att algoritmen kan skapa helt nya (mer avancerade än idag) recept utifrån att man matar in några få parametrar.

Ett scenario skulle till exempel vara ifall man vill generera recept för personer som följer FODMAP eller glutenfri kost. Man matar in de ingredienser som recepten får innehålla. Från denna input får man AI genererade recept. Här kan man verkligen prata om datadrivet innehållsskapande.

AI/maskininlärning kommer troligen bli en riktig game changer inom många områden. Om du är nyfiken på området rekommenderar jag att titta på W3 schools intro till maskinlärning i Python det är hyffsat lätt att hänga med i den för att förstå grunden.


Publicerat

i

av

Etiketter: