Linux program med GUI i Windows 10 till hösten

Alla som fattar den här bilden vet vad skillnaden mellan ett modermodem, hårddisk-dator och en datamaskin är för något

Det är väl ingen hemlighet att Unix är framtiden – Android, OSX och IOS är bevis för detta. Microsoft var faktiskt  en gång i tiden (på 80-talet) väldigt Unix vänliga, de hade till och med sin egen Unix som kallades Xenix. Denna vänliga attityd försvann när persondatorerna blev lika kraftfulla som stordatorerna och man ville att Windows skulle vara förstahandsvalet på servern istället för Linux eller Unix.

Det finns en historia om att Microsoft länge körde hotmail.com på FreeBSD baserade servrar, något som fungerade mer effektivt än dåtidens Windows NT eller Windows Server. En nagel i ögat för Microsoft som på 80-talet var så Unix vänliga men som i början av 2000-talet ansåg att Linux (och andra open source Unix varianter såsom FreeBSD) var kommunism. Nu har ju inte Unix egentligen något med open source att göra. Man kan förvisso argumentera att Linux, en open source variant av Unix, aldrig hade hänt om inte just Unix funnits från början och om inte Unix var så hårt hållet i koppel av olika organisationer.

Det är därför det är intressant att se Microsoft bli så Linux vänliga och elefanten i rummet är fortfarande, när kommer den första Linux distributionen från Microsoft?

Kan du inte vänta, kommer du kunna köra Linux program med GUI i Windows 10 nu på hösten. Möjligtvis att detta är början på ett skifte i Windows världen. Att knyta det tekniska och råa Unix skalet (titta på bilden ovan) till ett GUI visade sig vara en vinnande kombination för Android, OSX och IOS. Snart kan vi köra Linux program med GUI i Windows, när kan vi byta ut Windows till ”Linux-Windows”? (och vill vi verkligen det?!)

(Och det här har ingenting med SEO att göra, c’est la vie)


Publicerat

i

av

Etiketter: