H1 rubriken har traditionellt varit den näst starkaste onpage rankningsfaktorn, näst efter meta-titeln. Best practice har varit att Meta-titeln liksom H1 rubrik skall innehålla den viktigaste sökfrasen på den enskilda sidan. Nu har det dock kommit nya riktlinjer kring H1 rubriker från Google.
När HTML5 standarden lanserades hösten 2014 så blev det tillåtet att använda fler H1 rubriker. Trots det är det få webbplatser jag analyserat de senaste 5 åren som haft mer än en enda H1 rubrik på en sida (där redaktören medvetet skapat fler H1 rubriker och inte bara vill åt en rubrik i en viss storlek). När jag hört mig för inom branschen har det även funnits indikationer på att webbsidor med bara en enda H1 rubrik har rankat bättre en webbsidor med flera H1 rubriker på en sida.
Ny information från Google klargör dock följande:
- Man kan använda hur många H1 rubriker som helst på en enskild webbsida, det finns inga lägre eller övre gränser.
- Rankningen kommer inte påverkas av att man har eller inte har en H1 rubrik på en sida, eller antalet H1 rubriker på en sida.
- Att inte ha en H1 rubrik på en webbsida är inte ett kritiskt fel.
- H1 rubriker hjälper till att måla upp en sidas struktur. H1 rubriker hjälper sökmotorer och användare förstå sidans struktur och gör sidan mer användarvänlig.
Personligen kommer jag rekommendera en H1 rubrik eller flera H1 rubriker (tillsammans med underrubriker) med motiveringen att det hjälper sökmotorer och användare förstå sidan. Jag kommer även rekommendera upplägget en enda H1 rubrik som huvudtitel och underrubriker som H2 rubriker om jag är inblandad i bygget av nya webbplatser. Anledningen till detta är att vi ser en trend där traditionella onpage rankningsfaktorer minskar i värde. Jag tror inte det finns någon rankningsmässig fördel att antingen använda en enda eller flera H1 rubriker på en sida. Således kan man fortsätta med vad som varit best practice inom onpage SEO optimering tidigare med den vetskapen att dessa delar inte har så mycket tyngd längre rankningsmässigt.