Flash används av ca 5% av alla webbplatser i hela världen

Flash var en teknik som innebar att man bland annat kunde bygga väldigt interaktiva webbplatser som egentligen kunde se ut och bete sig hur som helst. Det enda som satte begränsningar var dina galna fantasier. Det var alla webbdesigners dröm – och det funkade.

För det fanns inga regler i Flash och inte heller på webben för 10-15 år sedan. Det var rena Vilda western. Tro mig, jag har analyserat hundratals webbplatser i mitt yrke och än idag kan man stöta på webbplatser som skulle platsa på nätet för 15 år sedan.

Fördelen med Flash var att en webbplats såg exakt likadan ut i alla enheter som stödde Flash. Nackdelen var att det var prestandakrävande, det var inte enkelt att bygga dynamisk webb med Flash (koppla en Flash webbplats till databas) och sökmotorer kunde inte se innehållet på en Flash webbplats (vilket i praktiken innebar att det för några år sedan inte gick att sökmotoroptimera en Flash baserad webbplats, dock så kan faktiskt Google nuförtiden indexera en Flash webbplats).

Dödsstöten kom när Iphone slutade stödja Flash och man istället propagerade för ny modern webbteknik såsom HTML5. I den moderna webben anpassar sig webbplatsen till olika skärmbredder och man förväntar sig att en webbplats alltid skall fungera likadant i alla moderna webbläsare även om det är ”vanlig CSS och HTML” (mycket tack vare att man nuförtiden använder standardiserade ramverk för frontend utveckling).

Intressant nog kan vi dock läsa att Flash faktiskt används av 5% av alla webbplatser i hela världen. En siffra som sjunkit från 29%, 2011. Intressanta siffror tycker jag själv, läs mer här.


Publicerat

i

av

Etiketter: