Core Web Vitals lanseringen skjuts upp

Årets snackis inom SEO världen, Core Web Vitals, ”den nya ranknings faktorn” som skulle lanseras i maj i år skjuts upp till juni.

Nyhetsinläggen på alla SEO nyhetssajter har gått varma ända sedan nyheten kom ut att en ny rankningsfaktor skulle komma i Google. Inte bara är lanseringen av CWV:s årets happening och definitivt årets stor-snackis inom SEO världen. Det är också material för många artiklar som försöker anta och fundera ut samt specificera i exakthet hur viktigt CWV kommer vara innan ämnet lanserats och kunnat mätas – ”click bait” med andra ord.

Detta är vad jag tror kommer hända:

  • Core Web Vitals kommer bli en mindre rankningsfaktor, inte initialt lika viktig som mobilanpassning är och var.
  • Det intressanta är att Google har en rankningsfaktor på användarvänlighet, jag tolkar CWV som en möjlighet för Google att sätta en siffra på användarvänlighet. Allt Google gör görs utifrån användarnas perspektiv (och för att driva på paid annonsering, det är ju det dom tjänar på), därför tror jag detta bara är en början på mera rankningsfaktorer knutna till användarupplevelsen.
  • Det är tydligt att Google försöker lösa många problem själva, att det är trailing slash eller inte trailing slash osv är egentligen inget problem (och ingen rankningsfaktor) Google fattar detta själv. Det viktiga är att användaren blir nöjd av besöket och av att klicka på en sökträff i Google som matchar sökintentionen. Därför behöver egentligen inte en webbplats vara tekniskt sett 100% korrekt efter gamla SEO normer. En användare kan vara nöjd även om bounce raten är 75% på en webbplats. Bounce raten är en dålig siffra att mäta nöjdheten på. Kan Google se att en skakig layout som ritas upp, en trög webbplats och en webbplats som halkar efter innan den blir interaktiv konverterar sämre och gör besökaren mindre nöjd? Troligtvis, ja. Jag tror det kommer komma mer sådana faktorer, CWV kommer nog bli mer granulärt i framtiden.
  • Många sökmotorspecialister inom branschen kommer inte kunna hantera CWV eftersom det är så tekniskt av sin natur. Utvecklare är oftast inte så självgående som moderna SEO-specialister är utan förväntar sig att få en specifikation på det som ska göras av en projektledare eller uppdragsgivare. De kommer förvänta sig att få den detaljerade specifikationen av SEO-specialisten vilket är helt naturligt eftersom det är SEO-konsultens roll att bistå med den informationen. Har du inte grundläggande erfarenhet av webbutveckling kommer det bli svårt att kunna bygga en specifikation som en utvecklare kan springa på – det kommer även behövas många timmars studier för att förstå de olika delarna av CWV och alla kommer inte tycka det är roligt. När man gör något som inte är roligt blir resultatet dåligt. En tidigare kollega sa en gång att ”teknik var överskattat inom SEO” när vi hade en diskussion. Jag menade att det tekniska benet var minst lika viktigt som innehållsbenet vilket kollegan inte höll med om. Ja vad säger man om det nu? C’est la vie.
  • Elefanten i rummet, vad kommer hända med rankningen på en webbplats med dåliga CWV värden? Jag vet inte. Jag misstänker att det inte kommer bli ett ras. Det är sällan den snabbaste webbplatsen rankar på position 1 i Google, oftast finns det webbplatser med låga pagespeed värden i top 10 på Google. Detta eftersom Google inte bara kan ranka en webbplats på laddningstider. Resultatet i SERPen skulle bli för missvisande då. Besökare kommer inte bli nöjda med sökresultatet och därför kan man inte väga laddningstiderna som en för stark rankningsfaktor. Samma sak kommer troligtvis hända med Core Web Vitals tror jag. Dom bolag som är trögast i att få igenom SEO ändringar och SEO tänk är stora auktoritära organisationer såsom Ikea, Swedbank och Ica. Skall Ikea ranka på sida 2 i Google bara för att det kommer ta över 2-3 år att vända deras ”oljetanker” till webbplats hastighetsmässigt? Om dom gör det, då har Google gjort något fel. Gör Google något fel med sökmatchning riskerar dom att bli nästa Altavista.
  • Hade jag varit SEO-lead på en webbplats inom spel och lån och inte optimerat webbplatsen för Core Web Vitals än hade jag dock satt eld i baken på mig själv på en gång!

Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: